HVA ER VITSEN MED Å VÆRE VEGETARIANER?

 • 11.06.2017 kl. 10:38

Vegetarian Pizza
Licensed from: genious2000de / yayimages.com

Dette spørsmålet får jeg hele tiden.

-Gjør du det for å slanke deg?

-Tåler du ikke kjøtt?

-Liker du ikke kjøtt?

Svaret er nei. Nei, nei, jo. Jeg har vært vegetarianer før. Inspirert av min indiske yogalærer. Men så giftet jeg meg med en kjøtteter og droppet det hele. For en stund tilbake så jeg på en dokumentar som heter "Food Choices". Den inspirerte meg på nytt til å bli veganer. Det har jeg dessverre ikke klart enda. Er for glad i melk og ost. Men jeg har vært vegetarianer helt siden november i fjor. Derfor vil jeg liste opp noen fordeler for dere her:

1) Magen min har det mye bedre.

2)  Det er bra for miljøet. Det krever mye mer plass og ressurser å fôre dyr som vi skal spise enn om alle mennesker kun hadde spist planter.

3) Det hjelper mot sult i verden. Om alle hadde spist vegetar hadde det ikke vært sultkatastrofer. Cirka 90% av all soyabønner og 50% av kornet vi høster blir fôret til dyrene vi spiser.

4) 90% av avhoggingen av regnskogen kunne bli stoppet.

5) Om vi fortsetter å spise så mye fisk kommer våre hav til å bli tomme. Dette er beregnet til å skje i året 2052 om vi ikke gjør drastiske endringer. Om fiskene forsvinner vil dette ha katastrofale konsekvenser for kloden og oss.

6) Om vi stopper å spise kjøtt ville vi kunne redusere mye av drivhuseffekten. Dette fordi kuene promper for å si det enkelt.

7) Vegetarianere lever lengre.

8) Vegetarianere har en 16% raskere forbrenning.

Og mye mer. Selv har jeg en skjør mage og siden jeg har sluttet å spise kjøtt går det MYE bedre med den. Så jeg er vegetarianer av både etiske og helsemessige grunner. Jeg ønsker ikke å preke eller å være bedreviter. Men jeg ønsker gjerne å spre informasjon og inspirere med gode vegetaroppskrifter. Vi trenger nemlig ikke å savne kjøtt. Hva synes du om dette? Er det noe du kunne tenke deg å vite mer om?

Rainforest
Licensed from: antpkr / yayimages.com

#vegetarianer #vegetar #mat #kosthold #miljø
 

 

VEGETAR/VEGAN: LINSECURRY MED RIS

 • 21.05.2017 kl. 08:35

Vil du gjerne spise mer vegetar men vet ikke helt hvor å begynne? Hva med en middag i uken? For meg som vegetarianer er det ikke alltid lett å finne middager som jeg kan spise og barna også liker. For noen måneder siden begynte jeg å bestille mat hos Kolonial. Og dette er blitt en hel livsstil. Siden jeg slipper å bruke tid i butikken kan jeg heller bruke denne til å lage mat fra bunnen. I hvert fall flere ganger i uken. Funker helt utmerket! Så vi prøvde denne oppskriften her om dagen:


 

Du trenger:

1 stk gul løk, grovhakket

2 stk vårløk, i ringer

2 fedd hvitløk, finhakket

1 stk blomkål, i små buketter

1 ss rapsolje

1 ts Sambal Oelek

1 ss karri

2 ts tomatpuré

1 trn grønnsaksbuljong

4 dl vann

2 stk kokosmelk

290g røde linser (ferdigkokt)

4 pk basmatiris (boil in bag)

2 håndfull koriander, frisk, grovhakket

1 stk lime, i båter

1 håndfull cashewnøtter uten salt, grovhakket 


Slik gjør du:

Kok ris etter anvisning på pakken. Vask rens og kutt løk, vårløk, hvitløk og blomkål.

 1. Varm olje i en passe stor gryte. Fres løk, hvitløk og Sambal Oelek til løken blir blank. Reduser mengden Sambal Oelek om din familie ikke liker sterk mat. Med en ts blir det sterkt, begynn eventuelt med halvparten. Så rører du inn karri og tomatpure, bland godt og tilsett buljongterning, vann, kokosmelk og blomkål. La det småputre i 10-12 minutter.
 2. Når det er noen minutter igjen tilsetter du linser og vårløk, smak til med salt og pepper.
 3. Server gryten med grovhakkede cashewnøtter, limebåter, ris og koriander.

Det ble så godt! For min smak kan det godt brukes litt mer salt, men det kan jo justeres. Jeg synes også det ble altfor mye ris med en pose per person. Begynn heller med en halv pose.
 

Kanskje dette er noe for den kjøttfrie mandagen? Uansett ønsker jeg en strålende søndag<3

Oppskriften  er funnet på http://spoon.no/  i samarbeid med kolonial.no.

 

 

Del gjerne på Facebook <3

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

 

#freshsister #blogg #positivlivsstil #livsstilsblogg #inspirasjon #vegetarmat #veganmiddag #mor #familie

Vegetaroppskrift: potetsuppe

 • 03.05.2017 kl. 08:06Begynte å gå litt lei vår vanlige ukesmeny og når jeg bestilte mat plukket jeg samtidig en av oppskriftene fra kolonial.no. Denne gangen potetsuppe siden det kom et ønske om det her hjemme. Resultatet ble bare halvveis vellykket for å være ærlig. Men nå vet jeg hvordan å justere slik at den blir vellykket neste gang.

 

Du trenger:

For potetsuppen

450 g poteter

1,5 stk gul løk

2 ss olivenolje

1l grønnsaksbuljong

1dl matfløte (du kan bruke havrefløte, da blir den vegan)

0,25 ts cayennepepper

1 klype salt

1 klype pepper

 

For bakt rosenkål

300 (eller 150g) rosenkål

1 klype salt

1 klype pepper

50g hakkete hasselnøtter

2ss olivenolje

 Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 250 grader.

 1. Kutt poteter og løk i terninger og fres raskt (noen minuter) i litt olivenolje i en stor gryte. Tilsett grønnsakskraften og kok til de er møre. Ca 15-20 minutter.
 2. Kjør så suppen glatt i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser. Smak deg frem med cayennepepper og salt/pepper. Sett til side.
 3. I mens dette koker starter du med rosenkålen. Rens og skyll rosenkål og del i blader eller kutt i små biter. Bland sammen med hakkede hasselnøtter og olivenolje. Krydre med salt og pepper. Legg rosenkålblandingen i en ildfast form og grill i ovnen i ca 5 - 7 min eller lengre. Følg godt med slik at det ikke brenner seg.
 4. Når rosenkålen er ferdig, varmer du opp suppen og tilsetter fløte. Kjør den luftig med stavmikseren og server med bakte rosenkål!

 

Voila, bonne appetite!

 

Nå må dere ha en flott dag! Har tenkt å kjøre en "oppskrifts onsdag" slik fotballfruen har gjort i alle år. Hva synes dere om det?

 

De små øyeblikkene

 • 23.04.2017 kl. 09:36Vegan middag
 

Og der var det morgen igjen. Sola skinner, himmelen er blå. Av en eller annen grunn føler jeg meg mye bedre. For de som har lest innlegget mitt i går kjærlighetssorg. Har tatt godt vare på meg selv, en fin tur, spist en is, laget meg sunn (vegansk) mat. I tillegg har jeg jobbet for å få ut headeren, det var noen tekniske problemer først. Er jo ikke akkurat den som er best på koding. Og i helgen er det heller ikke lett å få tak i teknisk support.

En annen interessant ting skjedde i går. Jeg fikk kontakt med en person som satt på veldig interessant informasjon. Har kommunisert i mange timer med denne flotte personen og det har hjulpet meg masse. Mammaen min sa en gang "livet handler om våre relasjoner til andre mennesker". Og det tror jeg hun har veldig rett i. Selv om ikke alle mennesker ville sett det sånn. Mange tror at livet handler om å skaffe seg makt, penger og ettermæle. Men den virkelige skatten og lykken ligger i våre relasjoner til menneskene rundt oss.

Kjærligheten vi kan finne til våre medmennesker, dyr og planeten vår med all sin skjønnhet. Her og nå, ikke senere. De små øyeblikkene. Så i dag føler jeg meg mye bedre. Barnefri helg med solskinn hjelper også. Det kommer til å bli en hektisk vår. Jeg kan se det allerede nå. Har fått en million med avtaler i min kalender. Det eneste som hjelper er god planlegging og det å si nei.

I dag kommer jeg igjen til å ta det helt med ro. Forberede med på den kommende uken, nyte livet. Lakke tåneglene mine, drikke kaffe og slikke litt sol. Howdy og ønsker dere en herlig søndag<3


For et bilde, haha;)

Del gjerne på Facebook om du likte innlegget<3

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

 

#freshsister  #høysensitiv  #lykke #livsglede #livskvalitet #positivlivsstil #livsstilsblogg #inspirasjon #vegan #vegetar #vegetarmat #veggis

 

Sykdom, spinatpie og annet morsomt

 • 02.02.2017 kl. 07:12

Pie
Licensed from: Ockra / yayimages.com


Dagen igår gikk både som forventet og samtidig ikke. Den startet allerede klokka 04:00 med at lillegutt ble dårlig. Så sovnet vi igjen etterhvert og måtte så klart bli hjemme. Litt dumt fordi jeg må bli ferdig med noe på jobben. Lillegutt slappet av i sofaen mens jeg av en eller annen grunn begynte å se på skam. Etter episode 6 av sesong 1 skjønte jeg at jeg ikke kunne fortsette og halve dagen var borte. Blir jo helt hekta. Jeg måtte ut og kjøpe saltstenger og cola, det eneste som hjelper når en er så dårlig. Det gjorde jeg også da og når jeg hadde forsynt han med det vasket jeg håret mitt. Det tar gjerne en halvtime og mens jeg ante fred og ingen fare så stormringte telefonen min og mange meldinger kom inn. 

Åpenbart hadde Aleksander kommet og barna åpnet ikke døren for han. Litt stressa åpnet jeg. Som vanlig veldig koselig å se han. Nå måtte ting gå fort. Jeg hadde tenkt å lage vegetarpie etter en oppskrift fra Trines matblogg (oppskriften finner du HER og den bruker sikkert en time. Klokka var allerede 16:00 og frøkna skulle være på jobb klokka 17:00. Stress! Men så fikk hun pannekaker i mellomtiden og Aleks og jeg koste oss med å lage pie. Vi hadde planlagt å gå på et foredrag om mobbing på nett (Brukhue.no) men droppet det siden guttungen var dårlig. Mens pie`n var i ovnen ble guttene hjemme og jeg råkjørte frøkna på jobb. Det var et helt forferdelig vær ute igjen. Isregn og æsj. Grusen utenfor var utrolig glatt. Når jeg kom hjem igjen luktet det utrolig godt utenfor allerede. Men når vi skulle spise og kuttet av pien var bunnen helt våt. Det må ha skjedd fordi jeg ikke hadde tørket spinaten ordentlig. 

Pien gikk i ovnen igjen mens vi skravlet. Men når vi endelig spiste den var den utrolig god. Kan anbefales! Vi sATT OSS I SOFAEN MENS GUTTUNGEN fortsatt var slapp i sengen. Han drakk cola og vann og spiste saltstenger. Plutselig ringte telefonen min: det var min sjef. Han hadde låst seg ute av jobben med alle nøkler inne på kontoret. Det ville bety at han ikke kom seg inn hjemme og jeg råkjørte på kontoret igjen. Tenkte jeg kunne plukke opp snuppa i samme slengen. Jeg hjalp henne litt å bli ferdig og vi kjørte hjem igjen. Så går nå daggan folkens. Helt utrolig. Etter jeg hadde lagt min kjære barn prøvde Aleks og jeg å trekke ut sovesofaen for å teste om den fungerer. Jeg hadde i min tid satt den sammen men det var en krok jeg ikke fikk montert på. Jeg fikk bare ikke til. Og derfor triller den ene delen av sengen alltid ut. Ikke noe godt å sove på altså hehe. 

Men heldigvis er min kjæreste veldig handy og han mener han kan fikse den til neste gang. Ikke så lett når jeg er så trangbodd at jeg faktisk må dele soverom med min sønn. Litt vanskelig når en får seg kjæreste da. Da må mor vike på stuen med sovesofa. Nå må jeg komme meg av gårde, dra opp lillegutt og prøve å få gjort ting ferdig på jobben. Ha en flotters torsdag dere<3

#spinatpie #alenemor #barn #familie 

Oppdatering: fra altetende til veganer

 • 09.01.2017 kl. 07:16

Composite image of hands holding up vegan
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


Tenkte det var på tide med en liten oppdatering på dette.

For noen måneder siden fikk jeg lyst å prøve å bli veganer. Helst ville jeg også få barna med på det.

Jeg lider også av Crohns og leter alltid etter et kosthold som forhindrer betennelse.

Det gikk et ramaskrik gjennom nettet hvor jeg fikk høre de verste beskyldningene. Og jeg som ville bidra til å redde kloden vår.

Hvordan har det gått?

Det første jeg gjorde var å snakke med barna om det. Gutten på åtte var ganske enig med meg og syntes det var fint. Jeg sa til han at jeg ikke kommer til å tvinge dem til det men at jeg ikke kommer til å lage kjøtt eller fisk til middag lenger og at vi skulle kutte ut egg og prøve alternativer til kumelk.

Tenåringsjenta var ikke like enig. Hun var rett og slett imot. Kanskje hun var også mer realistisk om hva det betyr.

Men som sagt har jeg ikke lyst å tvinge barna. De får uansett lov å spise hva de mener er rett når de er hos pappaene og på besøk hos andre og i bursdager.

Lillegutt og meg tåler ikke laktose mens jenta ikke tåler egg.

Lettuce vegetable
Licensed from: leungchopan / yayimages.com

Den første uka var jeg veldig inspirert og til min glede oppdaget jeg at man kan kjøpe soyakjøttdeig og soyaburgere i matbutikken.

Det hjelper jo enormt når en har barn.

For å gjøre en lang historie kort, så har jeg ikke klart å bli veganer. Men jeg har klart å bli vegetarianer og det er jeg veldig stolt av. Og jeg har redusert dyreproduktene så mye som mulig.

Jeg har kuttet ut egg (bortsett fra i ferdige pannekaker) og har redusert mengden med melk.

Vi har fått et påleggsproblem. For meg er det ikke et stort problem men for barna. Jeg har redusert kjøttpålegg ned til å kun kjøpe en liten boks med leverpostei i uken. Lillegutt tåler jo ikke ost og da blir det veldig vanskelig.

En typisk frokost hos meg er rett og slett to brødskiver med avokado og nykvernet pepper. Jeg putter mye grønnsaker på brødskivene til barna som salat, paprika, agurk, tomat og avokado. Nøttepålegg er også en fin sak. Men det blir en del Sjokade som er vegan.

I jula opplevde jeg at vi var litt til bry med dette. Mammaen min hadde mange ting med kjøtt i og jeg orket ikke kampen. Så dessverre har jeg spist litt kjøtt i jul på besøk.

Ellers hadde jeg ikke fått noe særlig mat.

Jeg får forberede mine omgivelser litt bedre neste gang.

Men jeg sliter å kutte ut melk i kaffen. To kopper på morgenen med melk i, det bare digger jeg. Har prøvd havrefløte men det blir bare ikke det samme.

Jeg klenger til denne kaffen min.

Green tea
Licensed from: Grafvision / yayimages.com

På jobben har jeg sluttet med melk i kaffen. Enten jeg drikker svart kaffe eller grønn te.

Ost er også vanskelig. Ost er jo så godt! Og den er på pizzaen! 

Har funnet en veganer nettbutikk hvor man kan bestille masse fint. Den heter Veganlife og du finner den HER.
Der skal vi prøve litt forskjellig. 
Og jeg har kuttet ut fiskeoljekapsler. En kan kjøpe vegetabilske som er vunnet ut av tang. Dessverre er de dobbelt så dyre.
Det kan vi spare inn på kjøttutgiftene.
Og jeg har begynt å kjøpe vitamin B12 tabletter. Tror jeg hadde mangel på det også før jeg sluttet med kjøtt. Merker at jeg har mer energi nå.
Så sånn har de gått. Vi har også nesten tømt fryseren for kjøtt og fisk. Det har vi spist opp. Jeg synes når dyr først har dødd for det så er det best å spise det opp istedenfor å kaste.
Min kropp har godt av dette. Den trives med å ikke spise kjøtt og mindre melkeprodukter. Føler at melk alltid gjør meg oppblåst, selv om den er laktosefri.
Har et stykke igjen og jeg vet ikke om jeg klarer å bli helt vegan. Men jeg prøver sakte men sikkert.
Noen flere som har lyst å slenge seg på?
Mine beveggrunner er miljøet, dyrene og helsen.
 

Landscape of Masoala National Park, Madagascar
Licensed from: artush / yayimages.com

En ting til som har skjedd. På jobben er vi to vegetarianere nå, av åtte. Og jeg ser på kollegaene mine at de har begynt å tenke litt. Flere har begynt å redusere kjøtt i hverdagen eller har i hvert fall sagt at de vurderer det. Ikke at dette har vært mitt mål men det er jo faktisk mulig å få med mange her. Og det er det som gir oss muligheten å redde kloden.
 Nå er min tid til å blogge brukt opp og jeg må kaste meg inn i enda en hektisk uke.
Ha en super mandag og legg gjerne igjen en kommentar om du har spørsmål.
 
#vegan #crohns #vegetarianer #alenemor #mat #helse #miljø #barn #familie #jul
 

Alle delinger blir satt pris på!

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

Jeg har en visjon om å gjøre livet til alenemammaer litt bedre. Å skape mer samhold og kommunikasjon mellom oss. Å gjøre alenemammaer mer selvsikre og stolte. Å se mulighetene istedenfor begrensningene<3 Heia alenemødre!

 
 
 

Jeg vurderer å bli veganer

 • 19.11.2016 kl. 09:54


 

I går så jeg en dokumentar som heter "Food Choices".

Filmen er nok basert på forskning og bøker som "The China study".

I alle år har jeg lett etter et kosthold som er riktig for min kropp, menneskekroppen. Jeg har hatt mange problemer med magen og ja, jeg har Crohns.

Dessverre. Egentlig har jeg hatt sykdommen under kontroll med medisiner men ikke denne gangen. Medisinene fjerner ikke symptomene. Uansett har jeg en del ubehagelige bivirkninger av Kortisonen, som delvis nesten ikke er tolererbare.

Så ingen optimal løsning.

Jeg har en haug med matallergier og -intoleranser. Så det er ekstra viktig for meg å finne det beste kostholdet for min kropp.

 


 

For cirka 12 år siden ble jeg vegetarianer, inspirert av Dada, min indiske yogalærer. Jeg levde da som vegetarianer i fire år. Når jeg flyttet sammen med faren til sønnen min sluttet jeg fordi jeg synes det var vanskelig å opprettholde i en familie med motstand. Han hadde lite forståelse for hvorfor man skulle være vegetarianer og forventet at jeg skulle kjøpe og lage kjøtt til han stadig uansett.

Jeg var svak og ga etter for presset. Jeg ga også opp yogaen. Man kan spørre seg hvorfor men sånn var det nå på denne tiden for meg.

Jeg ga opp en del av min identitet for å tilpasse meg han.

Etter å ha ligget våken halve natten i natt, tenkende på dokumentaren og hvordan jeg muligens kunne bli veganer sitter jeg her og er litt groggy.

Ble utrolig sulten i natt og sto opp for å spise, noe jeg aldri gjør ellers.

Spiste da knekkebrød med agurk istedenfor skinke. Følte meg litt flink altså.

Delicious food
Licensed from: Sergejs Rahunoks / yayimages.com


 

Dokumentaren handler om hva som er best for den menneskelige kroppen, basert på forskning og studier som er gjort over  tretti år over hele verden.

Det finnes ingen mer grundig, langvarig og nøyaktig dokumentasjon på kosthold og dets effekter på menneskekroppen enn denne studien.

Og det som er interessant er jo at ingen industri står bak denne studien. Verken kjøttindustrien, fiskeindustrien eller meieriene.

 

Mammaen min har bodd ved siden av et meieri i mange år og til stadighet kunne vi høre kuene stønne under fødsel. Det er så grusomt at disse kuene må gå gravid hele sitt liv men aldri får lov å beholde kalvene. Skrikene har brent seg inn i minnet mitt.

Disse stedene, sammen med kyllingfarmene og slakteriene er flyttet til langt utenfor sivilisasjonen, slik at vi ikke skal få grusomheten med oss.

Jeg blir provosert når det går et ramaskrik over Facebook hvor bilder av grillete hunder og katter blir vist. Hva tror dere egentlig som skjer med kyllinger, kuer og griser her til lands?

Tror dere de er mindre verdt? Eller fiskene som angivelig ikke har følelser?

Vi har vokst opp til "sannheten" at noen dyr er spiselig mens andre er kjæledyr. Men det er ikke sant.

Uansett så ble jeg veldig imponert over dokumentaren.

Studiene viser at menneskene er friskest der hvor de spiser vegan. Eller kun fortærer bittesmå mengder med fisk. Vi må gå tilbake til det opprinnelige kostholdet vårt som er plantebasert.

Og det som er interessant er at vi kan redde oss selv fra kreft og mange andre sykdommer men vi kan også stoppe sult og redde planeten vår om vi spiser vegan.

God samvittighet med på kjøpet.

Men vi må også passe på en ting: Som veganer er det faktisk livsviktig å få i seg vitamin B12 og vitamin D i tillegg. Disse er de eneste som vi ikke kan får av plantene. Om sommeren får vi antagelig nok vitamin D fra sola men ikke om vinteren.

Jeg er i tenkeboksen.

Har veldig lyst å lære mer før jeg eventuelt kaster meg ut i det. Det hadde vært lurt å lese "The China study".

I tillegg har jeg også en familie å ta hensyn til. Jeg måtte ta en prat med barna.

Og hvordan skulle jeg få dette til i den hektiske hverdagen som jeg har? Jeg aner ikke.

Med god planleggingen antagelig. Laging av større porsjoner og nedfrysing.

Vi spiser allerede vegetarisk to til tre ganger i uka.

Vegetable Soup
Licensed from: genious2000de / yayimages.com

Jeg skal love at jeg ikke kommer til å preke og være bedrevitende. Men jeg ønsker å informere og inspirere. Svare på spørsmål.

Vi kan faktisk bidra veldig mye til å både redde kloden, ordne våre helseproblemer og gjøre det slutt på dyrelidelse.

Jeg lover at jeg ikke kommer til å bli helt fanatisk.  Jeg har ikke begynt enda heller. Må forberede meg og barna og samle mye mer informasjon.

Kanskje du har et familiemedlem som er plaget med mange helseproblemer.

Kjøp gjerne "The China study" som julegave til dem!

Vi alle kan gjøre noe. Jo mindre kjøtt og fisk vi konsumerer, jo bedre. Jo mindre egg og melkeprodukter vi spiser jo bedre. Alt hjelper.

Kanskje du har lyst å begynne med en kjøttfri mandag. Det å bli vegan er ikke sponset av noen industri. Tvert imot. Vi må vise industrien hvordan de kan tjene penger på å selge et plantebasert kosthold.

Vi kan snu drivhuseffekten, vi kan stoppe avhoggingen av regnskogen, vi kan stoppe utbytting av havene våre for fisk. I år 2048 er det beregnet at havene våre blir tomme for fisk. Og da kommer menneskene til å dø ut fordi hele økosystemet vårt kommer til å bryte sammen. Så tenk litt. Eller se vekk.

Det er ditt valg.

 

Hele helgen er min og kun min! Jeg kan gjøre hva jeg vil. Har noen tanker om hva jeg vil gjøre men vi får se:)

 

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

Jeg har en visjon om å gjøre livet til alenemammaer litt bedre. Å skape mer samhold og kommunikasjon mellom oss. Å gjøre alenemammaer mer selvsikre og stolte. Å se mulighetene istedenfor begrensningene<3 Heia alenemødre!

#vegan #plantebasert #kosthold #helse #familie #alenemor #barn #regnskog #dyr #thechinastudy #sykdom #crohns #kortison #medisin #matglede #miljø #livsglede

 

 

 

Mini oppskrift: hvordan man spiser reddik i Frankrike

 • 11.08.2016 kl. 08:17

Jeg leter ofte etter lavkarbo snacks som man kan spise på kvelden.

Det finnes jo alltid grønnsaker med dip, grønnkålchips osv. Men har litt lyst på variasjon.

Nylig hadde vi reddik på jobben og da kom jeg på hva faren min hadde lært meg. I Frankrike spiser man reddik på denne måten her:

Du trenger:

 • reddik
 • kaldt smør
 • havsalt

Slik gjør du:

 • vask reddiken
 • kutt av roten
 • skjær et kryss i siden hvor roten var, kanskje 1,5 cm dypt
 • ta litt hardt smør på en smørekniv og skyv det inn i sprekken (jeg pleier å ta mye mer enn bildet viser, er total smøraholic)
 • ta litt nykvernet havsalt på en tallerken
 • dypp reddiken med smørsiden i havsaltet slik at litt salt fester seg på smøret
 • hold tak i stilkene og spis

Dette egner seg også perfekt som fingermat, forrett eller lignende. Du kan forberede et brett med ferdige reddik eller la de andre rundt bordet preparere sine egne. Det er ganske gøy! Og ikke minst godt:) Og sunt!

"Radis avec beurre et sel"
Ha en vakker dag! Her skinner sola, jeg har sovet godt og har en barne- og jobbfri langhelg foran meg. Så humøret er på topp:)

#sunnmat #snack #reddik #smør #havsalt #fransk
 

Tysk oppskrift - Reibekuchen

 • 07.07.2016 kl. 21:02 

I dag har jeg laget en tysk middag. Har jo vokst opp i Tyskland og en ting som jeg alltid har vært spesielt glad i er "Reibekuchen mit Apfelmus".

Lillegutt smakte også på disse og likte dem kjempegodt. Han spiste opp alt sammen og ville faktisk ha mer! Da blir jeg glad i morshjertet mitt. Han er jo i hvert fall kvart tysk han også.

Så tenkte å dele denne oppskriften med dere. Er ikke akkurat slankemat men kjempegodt og enkelt å lage. Tror de fleste barn liker det.

 

Du trenger til fire porsjoner:

 • 12 store poteter
 • 3 løk
 • 8 SS mel
 • 2 egg
 • salt
 • pepper
 • en del smaksnøytral matolje (cirka 5 dl)
 • eplesyltetøy med så lite sukker som mulig

 
 

Slik gjør du:

 • skrell potetene
 • rasp potetene på råkostjernets groveste side

  

 • ha over i en stor bolle
 • salte mye og pepre litt
 • kutt løken i terninger
 • ha i bollen sammen med mel og egg

  

 • bland alt godt med en stor skje
 • varm opp godt med olje i en stor kjele
 • lag flate "Reibekuchen", cirka på størrelse med en håndflate, de skal ikke være tykke

  

 • stek dem godt fra begge sider, må være brune, se bildet

 

 

 • legg på kjøkkenpapir
 

 • server med eplesyltetøy (nam nam)

 

#tyskmat #potet #løk #eplesyltetøy #alenemamma #mamma #tradisjon #tysk #kjøkken

Følg Freshsister på Facebook, da får du med deg alle oppdateringene!

 


 

The dirty dozen

 • 23.06.2016 kl. 19:31


 

I min idylliske barndom på bondegården spiste vi mye "økologisk". Foreldrene mine var veldig alternative og jeg ville påstå at de var hippier. Vi bare leide hus på en bondegård, var ikke bønder selv.

Vi hadde geiter slik at vi kunne drikke geitemelk, mammaen min lagde geitost og vi spiste kjøtt fra en lykkelig geit. Vi hadde en stor hage med masse grønnsaker og jeg tilbrakte mye tid sittende i enten aprikostreet eller valnøttreet. Ingenting smaker så godt som en fersk valnøtt.

Walnut
Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com

Vi hadde solsikker hvor jeg satt på huskestativet og spiste kjernene, tomater og haugevis av grønnsaker. For meg var dette normalt og foreldrene mine elsket denne livsstilen.

Mamma lagde bare mat fra bunnen og pappa tilbrakte all fritiden sin i hagen. Ja, vi unger stønnet når vi måtte gjøre klar store mengder med bønner til nedfrysing, ofte flere badebaljer full.

Dutch cow at the farm
Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com

Jeg har vel fått det å spise sunt inn i årene tidlig. Lekte med lykkelige høner og rei på kuer (aua). Det grodde gressløk på sletta bak huset og vi barna plukket både det og markblomster og løp inn til mamma med det.

Det var liksom ikke måte på hvor idyllisk det var.

Så jeg er fortsatt ganske opptatt av å spise sunt. Har dessverre ikke alltid økonomi/mulighet til det som alenemamma.

Men jeg tenkte å fortelle dere noe viktig. Har dere hørt om "The dirty dozen"?

Det er 12 grønnsaker og frukter som man virkelig bør kjøpe økologisk fordi de er så ekstremt forurenset med Pesticider.

Pesticide spraying
Licensed from: wellphoto / yayimages.com

Pesticider er jo sprøytemidler som kan være helseskadelige, giftige, irriterende, etsende og rydder ut biene våre. Har du hørt om at biene dør ut?

Hvorfor er det et problem? Om biene dør helt ut så kan det bety at vi mister en tredjedel av våre næringsmidler. Uten bier hadde vi antagelig ingen fargerike blomster lenger heller.

Så her kommer lista over "dirty" frukt og grønnsaker:

 1. Jordbær
 2. Epler
 3. Nektariner
 4. Fersken
 5. Selleri
 6. Druer
 7. Kirsebær
 8. Spinat
 9. Tomater
 10. Paprika
 11. Cherry tomater
 12. Agurk

Dette er jo ganske kjipt da. I mange butikker kan man nå få mye økologisk, spesielt Kiwi butikkene er opptatt av det. Om butikken din ikke har disse tingene økologisk kan du be dem bestille for deg. Jo flere som spør jo mer økologisk kommer i butikkene. Vi forbrukere har jo makten. Helst ikke mat barna dine Pesticider. Men jo må innrømme at jeg også må skjerpe meg her. Skjerpings nå.

Jeg mener ikke å svartmale alt men dette er fakta og de fleste av oss ser bare vekk. Her kan vi alle gjøre en bitteliten innsats for vår helse og for planeten vår.

Velg økologisk!

peeled cucumber on a wooden board
Licensed from: Szakaly / yayimages.com

Får du ikke økologisk agurk kan du i hvert fall skrelle dem. Det er ofte skallet som er problemet.

Ta gjerne en skjermdump av lista og ta den med neste gang du handler.

#dirtydozen #økologisk #mat #frukt #grønt #Kiwi #mamma #pesticider #gift #bier #forbruker #helse #helseskadelig #miljø #barndom #idylle #ku #bondegård #lykke #hippie

 

 

 

Mango Greentini - Kardashian style

 • 16.05.2016 kl. 08:55

Halaisen! Enda en fin dag med sol! Jeg får nesten ikke nok, kunne gjerne alltid vært sånn for min del. Når vi har fri i tillegg... Kunne bare hoppe opp og ned av glede. I dag skal jeg til Oslo men ville gjerne denne deilige oppskriften med dere: en litt annerledes iste. Kan bli sommerens favoritt her hos oss!

Dette trenger du:

♥  1 moden mango, skrellet og kuttet i biter

♥   1,1 l vann

♥   4 poser grønn te

♥   1 SS honning eller Steviapulver

 

Slik gjør du:

♥   purer mangobitene i en blender/ med purerstav, ha i 3-4 SS med vann

♥   varm opp vannet til det nesten koker

♥   ha i teposene, la trekke i 5 minutter på middels varme, ha i honning/stevia

♥   fjern teposene, ha i mangopurre, rør og ha på middels varme i 3-5 minutter♥   sett i kjøleskap, helst over natt, ha i isbiter, hell over i et vakkert glass, voila, nyt ♥ 

Ha en fantastisk dag, dere! Gjør det aller beste ut av den, liv i nuet ♥ 
Oppskriften på Kourtney Kardashians frokost finner du HER
#kardashian #helse #familie #livsnyter #livsglede #sunnmat #sommer #iste # blogg #hverdag #mamma

Oppskrift på Kourtney Kardashian`s avokado pudding

 • 10.05.2016 kl. 14:00

Har oppdaget en så utrolig god oppskrift for Kourtney sin frokost. Hun spiser altså en porsjon avokado pudding hver morgen. 

Du trenger:

 • 2 små modne avokadoer eller en stor
 • 3,5 dl søtet mandelmelk
 • 1 ts honning eller 2 ts stevia pulver

 

  

Slik gjør du:

Skrape ut innholdet av avokadoene, og hell sammen med mandelmelken og honning/stevia over i en blender, bland, hell over i et vakkert glass, voila.

Nyt♥

 Oppskrift på Kardashian Mango Greentini kan du lese HER


Ha en fin dag dere!

 

#kardashian #sunnmat #helse #hverdag #blogg #mammablogg #mamma #helse #livsnyter
 

Freshsister

Her kan du regne med vegetar oppskrifter og du kan lese om min historie og hverdag som fransk/tysk alenemor. I tillegg har jeg en master i interiørarkitektur og ønsker å inspirere deg. Er dette noe for deg? Velkommen! Kontakt meg på freshsisternorway@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no