FAMILIE: HVOR MYE SKAL VI BESKYTTE BARNA?

 • 02.06.2017 kl. 09:06

Jeg skulle gjerne beskyttet barna fra alt vondt. Men jeg kan ikke. Og jeg bør ikke. De må lære selv å håndtere livet. Det igjen gjør meg vondt. Er jeg en enhet med barna eller er vi ulike personer? Er de en del av meg? En forlengelse? Hvor mye oppfølging er for mye, for lite? Det er ikke så lett når jeg står med alle disse spørsmålene alene. Tar jeg en feil avgjørelse så har det konsekvenser for dem. Resultatet er at jeg prøver meg frem. Prøver og feiler. Litt og litt. Det humper mer enn det går.

Hadde jeg selv vært det perfekte forbildet, da hadde jeg kanskje vært mer avslappet i forhold til dette?! Men det er jo første gangen jeg er mor. Og jeg er ganske  alene. Min egen mor har oppdratt fire barn. Tre av oss har tatt høyere utdanning. Er fortsatt full av beundring for dette. Hun har gjort mye riktig. Så kanskje jeg skulle bare spurt henne? Men jeg vil jo gjerne finne min egen vei som mor. Ikke lett dette her. Jeg tenker mest på det med skolearbeid, lekser og prøver. Skal vi detaljstyre barna? Blir de ikke trassig og oppgitt av det? Mister all lysten til skolearbeid?

Hvordan skal vi inspirere dem til å gjøre en god jobb? En ting er jeg god på. Og det er å ha mål. Mål og et drømmeyrke. Det er så viktig å jobbe med det man er lidenskapelig opptatt av. Jeg prøver også å forklare barna at det er lurt å ta en høyere utdanning. Fordi man antagelig da får et bedre liv. bedre jobber, bedre betalt og mindre fysisk skade. Mer respekt. Men er dette for abstrakt for barn? Blir det for mye press og forventninger? Jeg vil jo ikke presse dem for mye. Jeg vil ikke at de skal gå på skolen med vondt i magen. Men jeg vil heller ikke at de skal gå på skolen med en dårlig følelse fordi de ikke har jobbet godt nok hjemme.

Det er nok en balansegang. Jeg vil gjerne støtte dem, opplyse dem og jeg vil at de skal få et godt og fint liv. Livet skal nytes. Men det er jo også mange flere faktorer som spiller inn her. Valg av partner, helse og så videre. Altså jeg aner ikke. Det jeg gjør nå er at jeg er i konstant dialog med barna. Korrigerer når vi er på feil kurs. Men uten innsats fra meg kommer det heller ikke resultater. Er det flere av dere som går med disse spørsmålene? Hvordan håndterer dere det? Hvor mye følger dere opp barnas skolearbeid?#alenemor #barn #skole #lekser #mor #karriere #høyereutdanning #utdanning

 

Ikke be om likestilling hvis du ikke engang gidder å ta førerkortet

 • 06.02.2017 kl. 07:01 

Dette innlegget vet jeg at mange damer kommer til å bli fornærmet av. Men jeg føler for å si det. Og noen ganger må vi få høre en ubehagelig sannhet. Dette er noe som jeg bare ikke kan forstå. Og ja jeg vet det kan være mange grunner for hvorfor man ikke tar førerkortet. Men jeg er her nå for å si til dere at dere ikke seriøst kan mene at dere skal være likestilt om dere gjør dere avhengig av en mann resten av livet fordi dere ikke gidder å ta førerkortet selv. Min mamma har heldigvis oppdratt meg til å bli en like selvstendig og tøff dame som hun selv er og jeg har planer om å gjøre det samme med min datter. Slutt å sutre. At det er for dyrt, at du er redd, at du ikke vil komme utenfor din komfortsone. Slutt å påstå at du trives med å være uselvstendig og at det er så koselig at mannen kjører. Du vet selv at dette egentlig er tullprat. BS. 

Norge er et land som skilter med å være fremst på likestilling. Selv har jeg vokst opp i Tyskland hvor likestillingen ikke er like bra enda. Men når jeg kom til Norge var jeg helt SJOKKERT over hvor mange kvinner ikke tar førerkortet. Det er ufattelig for meg. Du kan ikke seriøs forvente at  du kan bli likestilt når du ikke engang kan kjøre bil selv. Jeg skjønner det bare ikke. Noen må ta på seg oppgaven å si dette høyt:"TA DETTE FORBASKETE FØRERKORTET! Slutt å sutre over hvor vanskelig det er å ikke ha førerkortet. Ikke ha egen bil." Jeg kjenner en annen mor som ble skilt akkurat som meg. Hun hadde det ikke særlig bra og mannen hennes hadde forlatt henne på en utrolig kjip måte. Hun satt igjen med hus og to barn som var aktiv i idrett. Hun klaget en del. Vi møttes ofte på toget fordi jeg ikke hadde bil i en kort periode. Hun jobbet heller ikke mye fordi hun var psykisk langt nede. Alt det der er greit og jeg forstår. 

Men på et eller annet tidspunkt må man ta seg selv i nakken og ta tak i livet igjen. Det er ikke lov å legge seg ned og gi opp. Jeg så opp til henne allikevel fordi hun er en fantastisk dame. Og hun så vel opp til meg som har førerkort og jobber til tross for en tøff skilsmisse. Og noe må ha skjedd under våre samtaler på toget. Jeg møtte henne flere år senere og hun fortalte at hun hadde nå tatt førerkortet og kjøpt seg bil. Dere skulle bare sett hvor utrolig stolt hun så ut. Lykkelig. Selvsikker. Uavhengig. Om jeg har hatt noe som helst med dette å gjøre vet jeg ikke. Men kanskje jeg har sådd et frø med inspirasjon i min tid. Bare det å ikke ha forståelse for hvorfor man ikke tar førerkortet kanskje. Dere. Her i landet er det altfor mye puter-under-armene-sying. Unnskyldninger. Mange kvinner er inkonsekvente. Dere skriker høyest når det gjelder likestilling men dere går ikke hele veien. Dere vil bare få men ikke gi det som kreves her. 

Det er ikke så vanskelig egentlig. Kom dere ut av komfortsona! Ta førerkortet! Prioriter det. Kanskje det er det beste dere noen gang vil ha gjort. Noe som ingen forventer at dere skal få til. Noe som vil styrke selvtilliten noe så innmari. Om du lurer på om du skal ta førerkortet: Gjør det! Alle dere som er 17 og vurderer å utsette å ta det fordi det er dyrt: Nei! Ta dette så fort som overhodet mulig. Skjerp dere! Mye det blir kastet bort penger på her til lands, blant annet russebusser. Mye unødvendig luksus. Men førerkortet det er faktisk ingen luksus. Så mange som bor utenfor byene i Norge. Og da trenger du førerkort om du vil ha et alright liv. Guri. Det er virkelig ikke så vanskelig. Kanskje dette er også en grunn til at så mange kvinner i Norge velger å bo i byene. Mens mange menn sitter på landet uten fru. Opp med rumpa og gjør det! Meld deg på idag! Finn noen å øvelseskjøre med deg. Om noen måneder kan du være den dama som eier egen bil og kjører forbi. Som får et nytt liv. Det finnes ingen unnskyldninger. Dette handler om prioritering. 

Nå er det sikkert mange som  blir sure på meg og som forteller meg alle sine unnskyldninger. Sorry jeg vil ikke høre dem. Har hørt alt før. Skjerp dere mine medsøstre<3 Jeg har tro på dere! Dere klarer dette!

#førerkort #bil #kvinne #likestilling #alenemor

Alle delinger blir satt pris på!

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

Norske menn vil ha alenemødre!

 • 09.09.2016 kl. 07:02

I en artikkel av nettavisen står følgende:

"Undersøkelse viser at norske menn ikke lar seg skremme av barn. Det er ingen grunn til bekymring om du er alenemor. Det viser seg nemlig at barn er ingen hindring når norske menn ser etter partner.

Young married couple starring one to another
Licensed from: blanaru / yayimages.com

Dårlig selvtillit
Datingselskapet Match.com som har gjennomført undersøkelsen, der i overkant av 90 prosent av de omkring 1500 mannlige deltakerne sa at de kunne tenke seg å date en alenemor.

- Det er en glede å se at norske single menn gjerne vil date single mødre. Mange singlemødre har dårlig selvtillit, og tror det er vanskelig å finne en ny partner, men undersøkelsen viser at mannen synes barn er en bonus, sier markedssjef i Match.com, Hanna Bergholm."

Du kan lese den HER

Er ikke det noen gode nyheter på morgenkvisten?! Riktignok er artikkelen åtte er gammel men etter min erfaring er den like sann i dag.

Jeg digger norske menn!

Så nå vil jeg gjerne oppfordre dere single mødre som ønsker seg en partner: Kast deg ut i det! Ikke vent. Vi blir ikke yngre og vakrere akkurat.

Don`t put off your happy life!

En dag flytter barna ut og da sitter du der.

Vi tror ofte at menn har det lettere å finne en ny etter skilsmisse. Men det er ikke sant!

Vi må slutte å ha dårlig selvtillit her.

Med dette ønsker jeg dere en flott fredag, beste dagen i uka!

Hos meg går det i møter med skolen som omhandler sønnen min. Senere leverer jeg madamen på Vestkanten, så har jeg barnefri helg:)

 

 

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

Jeg har en visjon om å gjøre livet til alenemammaer litt bedre. Å skape mer samhold og kommunikasjon mellom oss.

 

#alenemor #kjærlighet #familie #partner #mann #fredag #undersøkelse

 

 

 

 

HVORDAN TRIVES SOM ALENEMAMMA?

 • 27.08.2016 kl. 09:35

Mine 11 beste personlige tips, etter nesten 13 års erfaring som alenemamma:

Young woman jumping
Licensed from: Iko / yayimages.com

 

 1. Aksepter det: aksepter at du er alene med barna nå, slutt fred med det
 2. Ta imot hjelp/be om hjelp: dette er en fase i livet ditt hvor du trenger å ta imot all hjelpen du kan få, det er ingen skam i det, det er fornuftig å innse det
 3. Skap et nettverk: livet som alenemamma kan være tungt og ensomt, spesielt når man som meg bor langt unna sin egen familie, du trenger mennesker rundt deg for å trives, om det er naboer, kollegaer, venner, andre foreldre
 4. Dating? Finn ut om du har lyst å finne en partner og kast deg ut i det uten at det blir slitsomt, ta pauser når det blir for mye pes. La være om du ikke er klar.
 5. Ha et eget liv utenom barna, tenk på fremtiden, sett deg egne mål: selv om det virker langt unna, barna kommer til å flytte ut fortere enn du tror. Det er viktig å ha et liv utenom det å være mamma, å tenke på hvordan du vil leve når de har flyttet ut. Vil du være singel, ha en partner, bo i kollektiv, flytte til Syden, ha et husdyr, reise rundt i verden, starte en bedrift, uansett hva du har lyst til, planlegg det og eventuelt økonomien du trenger til det.
 6. Ha en masterplan men lev i øyeblikket: Det er viktig å ha en generell plan for livet, barna, økonomi, karriere osv. Lag den, følg den men så glem den. Lev livet, nyt alt du kan, det kan være at dette er den eneste tiden vi har.
 7. Ta vare på helsen din: barna er avhengig av deg og du er avhengig av å ha god helse. Ta vare på tennene dine, spis sunt, få søvn, drikk vann, stress ned, finn noe som kan redusere stress. For mange er dette trening, for meg er det yoga og det å ta meg alenetid. Din helse bør være en prioritet. Ta deg tid til å gå til legen når noe ikke stemmer, uansett hva jobben måtte mene om det.
 8. Har du det bra, så har barna det bra! Selvforklarende;)
 9. Ikke bruk energi på å krangle med eksen, vær samarbeidsvillig og voksen: Dette er et punkt hvor jeg måtte skjerpe meg. Få hjelp utenfra om det blir konflikter dere ikke klarer å løse selv, ellers husk at hvordan du oppfører deg har stor innvirkning på hvordan pappaen til barna oppfører seg. Det er fryktelig vanskelig å svelge kameler og å gå imot det første man egentlig har lyst til. Om han oppfører seg umoden, egoistisk og dårlig da er det enda viktigere at du er den voksne i situasjonen. Barna kommer også til å se dette etter hvert. Dette punktet er veldig viktig for jeg har sett eksempler på hvor denne kranglingen har ødelagt livet, håpet og helsa til mammaene. Men det skjer jo også at omvendte situasjoner, hvor pappaen må steppe up når mammaen oppfører seg egoistisk eller kanskje har problemer. Har sett mange helter og heltinner, uansett om kvinne eller mann! Husk: den eneste personen vi kan kontrollere er oss selv!
 10. Få opp arbeidsmoralen: Å være alenemamma betyr ofte at vi må jobbe hardere, det er bare å innse det. Også her måtte jeg skjerpe meg og slutte å synes synd på meg selv. Selvmedlidenhet er en energityv!
 11. Men ikke slit deg ut: kvitt deg med mennesker som drar deg ned, skap orden i tingene dine, hjemmet ditt, økonomien, lær deg å si nei og aksepter at du ikke kan være med på alt. Og for Guds skyld ikke være perfeksjonist! Å være perfeksjonistisk er den beste måten å bli ulykkelig på.

 

For å være ærlig så måtte jeg skjerpe meg på de fleste punktene her eller lære meg dette. Jobber fortsatt med en del av de.

 

Happy family - mother and her two children on the beach Indiana
Licensed from: baluzek / yayimages.com

Ønsker dere at jeg skal lage et eget innlegg på en eller flere punkter? Hvilke i så fall?

Del gjerne:)

#alenemamma #mamma #familie #hverdag #helse #blogg #mammablogg
 

Fra mannehater til manneelsker

 • 14.08.2016 kl. 08:37

Nå kunne man tro at jeg hater menn. At jeg er en bitter kjerring.

Men.

It`t actually not true.

Klagen gikk minst like mye til samfunnet og biologien.

Menn har ikke valgt å bli født som menn. Og de har det tøft med oss kvinner også. Vi må lære oss å forstå dem og kommunisere.

Min søster har alltid vært en mannehater.

Sign hate love
Licensed from: Wolfgang Zwanzger / yayimages.com

Jeg har pleid å si til henne at menn også er mennesker.

At de ikke fortjener å bli hatet.

Jeg kommer fra et land som er (enn så lenge) mye mer tradisjonelt med kjønnsrollene og arbeidsfordelingen hjemme. En kvinne i Tyskland skal bli hjemme med hvert barn i minst tre år, ellers så er hun en såkalt "Rabenmutter".

Men jeg skjønner jo også hvorfor. Barnehagene i Tyskland er mye dårlige enn i Norge. De kan ikke sammenlignes engang.

Så en kvinne var forventet å ofre karrieren for å få barn. Etter barna var større ble allikevel mange kvinner hjemme eller jobbet 50%.

Siden jeg har vokst opp der og min egen mor og bestemor ga opp karrierene sine for å få barn har jeg mer grunn til å være sinna. På dems veine.

Jeg bærer på mange generasjoner med undertrykt frustrasjon.

Angry, upset and frustrated woman
Licensed from: Jaykayl / yayimages.com

Her i Norge må jeg si at jeg virkelig har nytet "likestillingen" og fordelene kvinner har i forhold til barn og karriere.

Denne politikken gir lyst til å få barn. I Tyskland derimot kjenner jeg mange på min alder som faktisk aldri har fått barn. Fordi samfunnet ikke er barnevennlig. Jeg kan forstå det godt. Men det er jo meget trist og ikke en bra utvikling.

Jeg har bært rundt på min egen men også andres frustrasjon.

Når jeg fikk barn fikk jeg beskjed av familien at de ikke syntes noe om at jeg pyttet barna i barnehagen når de var ett år gamle for å jobbe. Jeg ble uglesett.

Men denne diskusjonen har jeg ikke gått inn på med dem. Jeg sa bare at det er sånn det er i Norge og DERMED BASTA.

Jeg følte jeg kunne gjøre godt for alt min mor og bestemor hadde ofret. Og at jeg ikke måtte forsvare det.

Two Business People Playing Tug of war in the Desert

Licensed from: moodboard / yayimages.com

Nå er det sånn at jeg kjenner mange bra menn som overhodet ikke er dårlige mennesker. De gjør så godt de kan. Min egen kjæreste er selvfølgelig ikke perfekt men han er ganske så fantastisk for det. Jeg DIGGER ham.

Menn føler vel ofte at vi kvinner sitter på makta. Og vi føler at dem gjør det. Kanskje vi skal bare innse at vi alle har en del makt og prøve å leve mest mulig i harmoni med hverandre?

Kjønnskampen. Den eldste og største konflikten vi har.

#mann #kvinne #likestilling #makt #barn

 

30 day challenge: Oppdatering søvn prosjekt dag 12 - 23

 • 29.07.2016 kl. 11:37

God morgen! Jeg er skikkelig morgenmenneske;)

Fresh espresso coffee
Licensed from: Hamik / yayimages.com

Tenkte jeg skulle oppdatere på de to prosjektene mine som fortsatt pågår.

Dag 12:

Har sovet 7,25 timer

Føler meg bra, har overskudd, endelig frisk

Young woman jumping
Licensed from: Iko / yayimages.com

Kjæresten kommer på besøk

legger meg 2:00, halvsover og sover dårlig hele natten

Helt ødelagt, vondt i hodet, trøtt og masse kaffe

Ingen soving på dagen men en lang tur, merker at jeg et sliten
Sover 2:00, sover dårlig 
Våkner Kl 8:45
Resultat: 6:45 min
 
Dag 13:
Føler meg greit 
Sovnet 0:30
 
Dag 14:
Våkner 8:45
Resultat: 8:15
Har sovet godt
Vondt i hodet
En kaffe Kl 15, ingen soving på dagtid
Kjæresten min jobber med noen ringer som han må fikse, 
Så blir kanskje sent å legge seg ikveld
 
Dag 15:
Resultat 6 timer
Føler meg sliten og trøtt hele dagen
blir en del kaffe, nervene mine er mer tynnslitte
men vi koser oss masse i skulturparken ved Kistefoss museet
  
Dag 16:
Resultat 8 timer
Føler meg bra og opplagt
 
Dag 17:
Resultat 8 timer
 
Dag 18:
sovnet foran Netflix ca 23, våknet 2:00, sliter md å sovne igjen
våkner 7:00
Resultat cirka 7,5 timer
 
Dag 19:
La oss 22:30 men jeg fikk ikke sove før 00:45, våknet 8:45
Resultat 8 timer
 
Dag 20:
Føler meg opplagt 
Ble en kaffe etter lunsj og 15 halvsoving, hvorfor? (Vet nå at det er medisinen min som jeg må ta i perioder)
La meg 0:00
Chr våknet 7:30
Jeg sover til 9:30
Resultat: 9,5 timer
Hvorfor trenger jeg så mye søvn? (meds)
 
Dag 21:
Sovnet Kl 22
Sov til 8:00
Resultat: 10 timer
 
Dag 22:
Våknet 8
En kaffe 17:00 :-/
så trøtt om dagen, må være medisinen
Legger meg 23:00
Får ikke sove, det er så varmt
Sovner til slutt
Våkner 4:00
Det er så varmt, ligger våken sikkert en time
Lillegutt vekker meg 8:00
Resultat 7 timer
 
Dag 23:
Er kvalm
Må hvile mye fordi jeg tok en stor dose av medisinen på morgenen som apotekeren anbefalte, det gjør jeg ikke igjen!
sovner 23:30
våkner 7:45
Resultat 8:15 timer
 
Må si at det er bra for meg å sove så mye. Jeg merker at jeg tåler mer, har mer overskudd og et mer stabilt humør. Det er lettere å gjennomføre det i ferietiden så klart. Får se hvordan det blir når jeg er tilbake på jobb! Må nok mer disiplin til og faste klokkeslett da men jeg har tro på at jeg vil klare det.
Kan anbefale alle å loggføre sine søvnvaner og tider i en måned!
 
Nå skal vi snart ut og finne på noe, antagelig blir det trampolineparken. Tenåringen må bare våkne først;)
Ønsker dere en herlig fredag, om på jobb eller ferie<3
 

#søvn #alenemamma #logg #søvnprosjekt #ferien #leggetid #alenemor #freshsister #30daychallenge
 
 

 

Jeg er takknemlig

 • 25.05.2016 kl. 08:08

Jeg er takknemlig for de små tingene i livet. Selv om vi ikke akkurat lever et liv i luksus så er det store deler av dagen hvor jeg føler meg lykkelig.

Det er sikkert mange som ikke misunner meg. Vi lever ikke noen A4 liv, definisjon for norsk lykke. Men jeg har valgt å fokusere på alt jeg har, ikke alt jeg mangler. Vi skal ikke sammenligne oss med andre. Ingens liv kan sammenliknes med noen andres liv. Og ingenting vi har fått er en selvfølge.

Jeg er takknemlig for den første kaffekoppen jeg får, for leiligheten som vi har funnet roen i, for bilen som egentlig er en skranglekasse men som gjør hverdagen min så utrolig mye lettere.

Jeg er også takknemlig for lappen min, er jo faktisk ingen selvfølge det heller.

Jeg er takknemlig for at foreldrene mine lever, for at jeg er ganske frisk, for at vi bor i verdens beste land.

For at det er blitt vår og sola skinner! For at alt er grønt!

Jeg er takknemlig for jobben min og alle de herlige menneskene som jobber der. Jeg er takknemlig for de to fantastiske, vakre, smarte og friske barna jeg har.

At jeg fikk en gutt og en jente, akkurat som jeg ville.


Jeg er takknemlig for at jeg ikke lever i et dårlig forhold med noen.

Jeg er takknemlig for at jeg fikk lov å ta en bra utdanning som jeg virkelig brenner for.

Jeg er takknemlig for alle de gode menneskene rundt meg. Jeg er takknemlig når folk har tillit til meg og deler ting med meg.

Jeg er takknemlig for at åtteåringen min leser en bok for meg på kvelden.

Jeg er takknemlig når tolvåringen betror seg til meg eller spør meg om råd. Jeg er takknemlig når barna har det gøy. Når de har venner og trives.

Jeg er takknemlig at jeg har venninner i nærheten og at jeg bare kan stikke dit for å skravle når jeg har barnefri.

Jeg er takknemlig når jeg møter likesinnede og man kan diskutere noe lidenskapelig.

Jeg er takknemlig når sønnen min gjør rare ting som er så morsomme at jeg får latteranfall og for et øyeblikk glemmer alle bekymringene.

Det gjelder å leve i øyeblikket. Ikke bare jobbe for fremtiden. Vi har bare nåtiden. Om vi får fremtiden vet vi ikke.

Det er de små gledene som gjør livet verdt å leve. Jeg tror på det å nyte hverdagen, ikke bare helgene.

Er hverdagen ikke til å nytes så må vi endre noe. Det er i hvert fall min oppfatning.

For cirka et år siden begynte jeg å føre takknemlighets dagbok. Skriver i den hver morgen mens jeg drikker første kaffekoppen min.

Og det som har skjedd er ikke et mirakel men mitt perspektiv har forandret seg.

Jeg er mye mer positiv, rolig, tilfreds. Er ikke det definisjonen av lykke?!

Anbefales!

Stopp opp av og til. Se deg rundt. Nyt de små lykkesøyeblikk.

Hva er du takknemlig for?

#takknemlighet #familie #takknemlighetsdagbok #mamma #alenemamma

Freshsister

Her kan du regne med vegetar oppskrifter og du kan lese om min historie og hverdag som fransk/tysk alenemor. I tillegg har jeg en master i interiørarkitektur og ønsker å inspirere deg. Er dette noe for deg? Velkommen! Kontakt meg på freshsisternorway@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no