ER DET GREIT Å HJELPE ANDRE TIL Å BEGÅ SELVMORD?

  • 18.06.2017 kl. 08:16

-Du kan ikke tenke på det. Du må bare gjøre det. Du sa du skulle gjøre det. Jeg forstår ikke hvorfor du ikke gjør det, skrev hun dagen før selvmordet. 
 

Denne nyhetssaken vil ikke helt ut av hodet mitt. Det er saken med Michelle Carter som hjalp kjæresten sin til å begå selvmord. Hun er blitt dømt for uaktsomt drap. Kjæresten hennes hadde vært deprimert lenge og orket ikke å leve lenger. Tekstmeldingene hennes ifølge har hun ikke bare latt være å be om hjelp, latt være å prøve å stoppe han men hun har faktisk pushet han til å gjennomføre det. Hun har hjulpet han å finne informasjon om hvordan han kan få gjennomført dette smertefritt. Hun har gitt han råd og støtte til å gjennomføre det. Hadde hun oppført seg som de fleste av oss og gjort alt for å prøve å stoppe han, så hadde han fremdeles vært i livet.

Er ikke dette en spesiell sak? Drap over sms?

Når det gjelder å hjelpe gamle og dødssyke mennesker til å ta sitt eget liv (aktiv dødshjelp) så må jeg si at jeg er for det. Hvem har lov å bestemme at noen skal måtte lide i mange mange år? Men hva er forskjellen her? Hva er forskjellen med å støtte en ung mann til å ta sitt liv når han er i psykisk smerte? Når han er så fortvilet? Jo, det er en forskjell. En stor forskjell. I hans meldinger virker det delvis sånn at han ikke egentlig vil dø men mer rope om hjelp. Men hva får hun ut av det? Er det ikke minst like sykt å oppmuntre han? Har ikke hun også store problemer når hun gjør en slik handling? Hun var 17 år gammel når hun sendte meldingene og han tok livet sitt. Det skjedde i 2014. Hun var altså tenåring og hjernen hennes ikke engang ferdig utviklet. I tillegg skal Michelle ha lidd av depresjoner og tatt medisiner som skal påvirke empati og beslutningstaking.

Jeg synes dette er en vanskelig sak. Sjokkerende på alle måter. Men hadde jeg hatt ansvar for å bestemme dommen hennes så hadde jeg nok ikke funnet henne skyldig. Jeg ville heller tenkt at hun er psykisk syk og trenger behandling. På den annen side så er det jo også viktig å sette et eksempel for at dette ikke er greit eller lov. I starten av deres forhold skal hun visst ha prøvd å stoppe han og bedt han å få seg hjelp. Dette virker jo som en naturlig og normal reaksjon. Men etter hvert har hun snudd. Jeg ville trodd at denne situasjonen var utrolig belastende for henne og de to hadde kommet i sin egen boble med vrangforestillinger. Jeg tror at hun var like fortvilet og alene som han. Men allikevel har jo alle et ansvar for sine egne handlinger.

Så nei, det er ikke greit å hjelpe andre å begå selvmord. I hvert fall ikke når det gjelder unge og friske mennesker. Men uaktsomt drap? 20 år i fengsel?

Hva tenker dere her?

#michellecarter #uaktsomtdrap #drapoversms #blogg

JEG BLE SÅ SINT PÅ DEG

  • 28.05.2017 kl. 10:18 
En skal høre mye før ørene detter av. Og nå har jeg hørt for mye. Hvorfor måtte du skrive dette innlegget? Hvorfor bidrar du til fremmedfrykt og hat på muslimene? Er det en sånn verden vi vil ha? En blogger skrev et innlegg her om dagen. Om en uskyldig norsk dame i shorts og t skjorte på bussen. Hun skal ha vært den eneste uten hijab på denne bussen. Og fått beskjed om å dekke seg til. Om denne historien i det hele tatt er sant. Jeg tviler på det. Og selv om? 
Hvorfor skal du spre den? Hvordan skal vi klare å slå en bro mellom religionene når vi bygger opp under fremmedfrykt og hat. 
 
Jeg har vokst opp veldig kristent. Men snudd litt ryggen til kristendommen. Min tro er personlig og privat men kommer vel nærmest Buddhismen. 
Mine venner er en blanding av kristne, jøder, muslimer, buddhister og ikke troende. Jeg vet selv at de fleste muslimer er vanlige mennesker. De gjør så godt de kan etter det de vet. Akkurat som alle andre. Er det deres skyld at ekstremistene påstår å være muslimer? Nei. Folkens, vær så snille. Bidra til å slå broer mellom religionene. Ikke bygg opp murer. Vær åpen, nysgjerrig, raus. Vil vi være en del av problemet? Eller en del av løsningen? Løsningen starter i hodene våre. Ikke skyld på alle andre. Vi alle har et ansvar for det vi tenker og sier. Bring kjærlighet og forståelse ut i verden. Ikke alt handler om makt og overtakelse. Det handler om mennesker. En muslim er laget av samme materialet som deg, på akkurat samme måten. Jeg personlig tror at vi alle er forbundet. Vi har en felles sjel. Sårer du et annet menneske så sårer du alle. Så sårer du deg selv. 
 
Du kan ikke hate halvparten av menneskene og elske resten. Det er ikke sånn det fungerer. Hatet vil forpeste resten av deg. Som et glass med klart vann som du dumper en klump med gjørme i. Alt vannet i glasset blir grumsete. Ingenting er rent lenger. Det blir krig av sånt. Om du ikke liker et annet menneske så er det bedre at du holder avstand enn at du sier noe hatefullt. Vi må tenke annerledes. Jeg sier det engang til: vær åpen, nysgjerrig og raus ovenfor andre nasjonaliteter og religioner. Det er den eneste måten.
 

ET LIV PÅ REISE

  • 30.04.2017 kl. 08:46

Rear view of hipster woman holding suitcase
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Drømmer om et liv på reise. Og det er faktisk muligheter for det. Har alltid vært utrolig glad i å reise og har prioritert det mye i 20 årene mine. For et halvt år siden fikk et tilbud om samarbeid med et firma som hadde gjort det mulig å kun jobbe på nettet. Det var ikke aktuelt for meg den gangen siden jeg elsker jobben min på arkitektkontoret og jeg også har barn. Men om 4 til 5 år, da er det faktisk mulig for meg. Da har eldste flyttet ut og yngste kunne byttet samværet til 2 uker hos meg og 2 uker hos pappaen sin. Da kunne jeg vært på reise to uker i måneden. Og to uker hjemme.

Young woman writing at sidewalk cafe
Licensed from: moodboard / yayimages.com

Denne livsstilen kommer vi til å se mye mer av. Unge mennesker kommer til å ha med seg laptopen og reise til hvor de vil. Noen har vel et fast bosted i tillegg, noen ikke. Og man kan tjene fett på nettet om man gjør det riktig. Siden jeg har hatt barn siden jeg ble 30 har jeg vært fryktelig underernært når det gjelder reiser. Jeg ville nok antagelig ikke levd denne livsstilen livet ut, for jeg er ikke 20 år nå. Men for en periode hadde det vært fantastisk. Barna kunne av og til joine meg på en reise, det hadde de med sikkerhet likt. Og til slutt kunne jeg ha plukket meg et land i Syden hvor jeg liker meg best, kjøpt eller leid meg noe der og blitt halve året. For den norske vinteren tar virkelig knekken på meg.

Beach on Bali
Licensed from: kamchatka / yayimages.com

Det er mange muligheter for å tjene penger over nettet. Veldig mye forskjellig som kan gjøres. Coaching over Skype, å skrive artikler og magasiner, å selge varer, å blogge, å selge tjenester av all mulig art. Det går til og med an å være interiørarkitekt over nettet. Og mye mye mer. Om dette hadde stått for tur nå vet jeg ikke engang hvor jeg villet reise først. Jo kanskje til Thailand og Bali. Eller Kuba. Mexiko. Et sted hvor det er rolig og masse sol. Bare for å lande litt. Dette skriker jetlag deluxe! Men det gjør jo ingenting. Da hadde jeg hatt så mange fine bilder å ta og så mye spennende å fortelle. Hjertet mitt åpner seg for å ta inn alt det flotte. Må være sigøynerblodet i meg.

Cafe terrace in Paris
Licensed from: dutourdumonde / yayimages.com

Bare denne friheten. Å kunne reise hvor man vil. Jeg er så ferdig med å være låst til et sted. Men jeg skjønner at det er det beste for barna. Drømmene mine har forskjøvet seg fra å bo i hus med mann, barn og hund til å være fri og leve på reise. Sjeleglad for at vi ikke har skaffet oss hund nå. En har vel ulike sider og lengsler. Etter et liv på reise kan det det hende at jeg lengter tilbake til å være på et sted. For meg er det ganske så tøft å være bundet til et sted hvor jeg er ulending, hvor jeg fryser bestandig og hvor folk egentlig ikke vil ha meg. Fordi jeg er annerledes. Føler meg ganske ferdig med det. Alle disse mennskene som bryr seg mest om hva naboen tenker om dem.

Jaja. Tankene er frie og vi kan drømme oss bort til hvilken som helst plass og situasjon vi måtte ønske. Egentlig ganske fantastisk. For meg er det å drømme en måte å komme i kontakt med meg selv på. Etter jeg har mistet meg selv i mange år. Akkurat nå drømmer jeg ikke engang om en partner eller kjærlighet. En partner måtte ha de samme drømmene som meg ellers er det bare en faktor til som hadde bundet meg hjemme. Så, prøv å fange meg! Spørs om du vil lykkes;)Amen;) Ha en vidunderlig fin dag! Kommentarene funker fortsatt ikke, men kommenter gjerne på Facebook! Hva er dine drømmer? Ditt drømmeliv?

Del gjerne på Facebook om du likte innlegget<3

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

 

#alenemor  #freshsister  #høysensitiv  #lykke #livsglede #livskvalitet #hvordanoppnålykke #positivlivsstil #livsstilsblogg #inspirasjon #reise #nettjobb #drømmer

 

Hva om jeg hadde flyttet til LA?

  • 17.03.2017 kl. 09:12

Venice beach shore
Licensed from: mypstudio / yayimages.com


Til La la land. Om jeg hadde startet firma som interiørarkitekt eller fått jobb? Det bor mange mennesker med mye penger der og jålete er de også! Hva om jeg hadde kjøpt meg et lite hus der eller en leilighet? En hvit Cabrio til? Om jeg aldri mer måtte fryse? Om jeg hadde vært brun året rundt? Om jeg kunne møtt kjendiser overalt? Om jeg alltid hadde hatt godt humør fordi sola skinner?

Om jeg kunne bo der det skjer, ved pulsen. Der hvor nye ting, nye trender oppstår. Eller kjøpt meg et lite hus ved stranden lengre opp nord eller sør? Om jeg alltid måtte ta på solbriller så fort jeg skulle ut av huset?

love in cabrio
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

New Sunglasses
Licensed from: Stocksnapper / yayimages.com

Idag drømmer jeg meg bort. Jeg drømmer om å bo i California og har gjort det hele livet egentlig. Har vært der i to uker og så fire uker i strekk i 94 og 96. Det er så digg der. Dere spør kanskje "Men hva med barna dine?". Jeg har bevisst ikke nevnt barna i denne drømmen. Nå drømmer jeg bare. Om å kunne gå ut av døren i sommerklær hver dag, ta på solbrillene mine, dra på jobb i Cabrio og gjøre vakre hjem vakrere. Mennesker lykkeligere. Tjene masse på det. Kunne gjøre yoga på stranden etter jobb. Ikke dra på ferie men bo på ferie. Kunne ta en svipptur til Hawaii, siden det ikke er så langt unna. 

Flere som drømmer? Ha en fin fredag<3

#alenemor #LA #California #Calli #interiørarkitekt #sol #cabrio #solbriller #drømmer

 

 

 

 

 

 

Er minnene våre sanne? Eller bare innbilt?

  • 20.10.2016 kl. 06:54

Three young children running outdoors
Licensed from: MonkeyBusiness / yayimages.com

En tid som ingen kan hente tilbake.

Bare dem som deler den med deg. Gamle bilder. Steder.

Men å besøke gamle steder det gjør ofte vondt. Fordi vi blir smertelig påminnet at våre minner er visket bort. Vi blir sakte visket bort.

Tiden står ikke stille.

Tiden har revet bygninger, revet våre minner, vårt liv.

Tiden har bygget store boligfelt, der hvor du pleide å leke med lillesøsteren din.

Der hvor det kun var gress å se. Der hvor man kunne løpe uten å stoppe.

En og en dør.

Og dermed dør også våre minner.

Med de vi deler minnene med.

Vi må sørge for å tilbringe litt tid med barndoms venner. Med søsken og familie.

Det er derfor man bør ha søsken.

Ellers har du nesten ingen å dele minnene med.

Jeg er ikke den som lever i fortiden.

Men også mitt liv har snart nådd midten. Mange minner har oppstått, mange ting ble opplevd.

Her jeg bor, i exilen, er det ingen å dele mine minner med. Det er som om jeg ble født for 14 år siden, når jeg kom til Norge.

Men det er ikke sant.

Jeg ble født for 43 år siden. Jeg hadde et helt liv i Tysland.

Føler at dette livet blir slettet ut. Litt og litt.

Derfor er det veldig fint å av og til kunne dra tilbake. Dele minner med klasse kamerater. Med de som kan validere minnene mine.

De som kan validere at jeg ikke tuller, finner på historier.

Det som er livet.

Jeg går ikke rundt og griner hele tiden. Jeg stritter ikke imot å bli eldre.

Jeg synes det er vakkert.

Alt vi får lov å oppleve. All smerten vi får lov å oppleve. Leve.

Gå med livet. Og stopp opp av og til. Se tilbake, del minner. Del vennskap. Del nærhet og kjærlighet.

Livet er kjærlighet.

Love spelt with chili peppers
Licensed from: leungchopan / yayimages.com


#minner #kjærlighet #søsken #alenemor #familie #helse #livet #freshsister

 

Følg Freshsister på Facebook!

Er du alenemamma? Bli med i vår Facebookgruppe "Lykkelige alenemødre"

Jeg har en visjon om å gjøre livet til alenemammaer litt bedre. Å skape mer samhold og kommunikasjon mellom oss. Å gjøre alenemammaer mer selvsikre og stolte. Å se mulighetene istedenfor begrensningene<3 Heia alenemødre!

 

 

Jeg har levd før - tror du på reinkarnasjon?

  • 29.08.2016 kl. 08:17

I 1993 var jeg på kino og så en film som het `Schlafes Bruder`. Denne filmen spiller på fjellet i Østerrike rundt 1900 og handler om en liten bygd hvor innavl var et vanlig fenomen. Men det er ikke filmen som var fascinerende. Jeg fikk en intens følelse av `Der har jeg levd, der har jeg vært. Jeg har vært en av disse.`


 

Med kristen oppvekst og alt kom dette som lyn fra blå himmel. Helt uforklarlig for meg. Hva skulle det bety?

Venner jeg fortalte det til fikk store øyer og skjønte ikke hva jeg snakket om. De ristet på hodet. Men jeg var helt bombesikker å det.

For mange år tilbake hadde jeg en kjæreste i noen år. Før vi møttes hadde han falt hodet først fra en brystning i første etasje og vært død.

Han kom heldigvis tilbake til livet men det han fortalte var derimot mer enn interessant.

Han fortalte det klassiske som man har hørt tusen ganger før.

Heaven background
Licensed from: Lazarenko / yayimages.com

Han kjente gikk ut av kroppen sin, svevde over en scene på sykehuset. Så på seg selv på operasjonsbordet mens legene som jobbet iherdig med å redde han.

Så så han et sterkt lys som var så tiltrekkende at han ble dratt mot det. Det dukket det opp døde slektninger og hilste på han, het han velkommen.

Han gikk og gikk mot lyset og kjente en stor kjærlighet.

Plutselig kom det en stemme som spurte han:

-Vil du gå videre eller vil du tilbake?

Han nølte visst litt men sa:

-Jeg vil tilbake!

Og da ble han kjørt inn i kroppen sin igjen, med alle smertene og den kjipe realiteten.

Det tok en god stund før han ble frisk igjen, selvfølgelig nok.

Men han ble aldri den samme. Det han hadde opplevd endret hele perspektivet hans på livet og hvordan ting henger sammen.

Vi snakket om dette flere ganger og han beskrev stemmen som noe som måtte være `Gud`.

Og han var overhodet ikke kristen eller troende på noen måte. Han hadde vært ateist som veldig mange er.

Dette har også gjort noe med meg. Det er forskjell på om man leser noe i en bok eller om en person man står nær forteller dette.

Så snakket jeg også med en studievenninne om det og hun fortalte:

-Merkelig, moren min har også vært død, kommet tilbake og hun fortalte omtrent det samme.

I det øyeblikket begynte jeg å tro på at det finnes en himmel, en gud og et liv etter døden. Det har ingenting med religion å gjøre heller.

Det har med oss mennesker å gjøre og det eldgamle spørsmålet `Hvor kommer vi fra og hvordan henger alt sammen?`.

Med tiden begynte internett å komme og jeg ble besatt av å grave for informasjon om dette. Historier om flere som hadde vært døde og kommet tilbake. Overnaturlige fenomener.

Jeg har alltid hatt litt små overnaturlige ferdigheter, sanndrømmer, litt synske ferdigheter og så videre men uten å kunne styre dem.

På nettet oppdaget jeg et helt hav av historier om nær døden opplevelser. De liknet veldig.

For to år siden hadde jeg en kort periode uten jobb og da ble jeg grepet av tanken å finne mer og mer informasjon om dette.

Jeg fant `bevis` på mennesker som hadde vært reinkarnert. Med bilder. Det var helt utrolig hvor mye ansiktene lignet på hverandre.

Blant annet finnes det en kvinne i Sverige som sier at hun har vært ` Anne Frank`.

Små barn forteller om ting de ikke kan vite noe om. De sier `du er ikke min ekte mamma og pappa. Jeg har en annen mamma.`

 


 

Så jeg er overbevist og tror på dette. Gjør det meg til en buddhist? Nei. Eller kanskje.

Men dette har ingenting med religion å gjøre. Religion er noe vi mennesker har funnet opp. Kanskje for å skape ro og orden. Tanken var sikkert god men det som religionene har ført til og blitt til er mindre vakkert.

I går snakket jeg mye med kjæresten om reinkarnasjon og hans store interesse for gamle fly. Han nevnte til og med et navn på en tysk pilot som han hadde sett i en dokumentar. Når vi slo opp bildene på han var jeg helt sjokkert: Likheten mellom kjæresten og han piloten var slående.

Jeg begynte å lese om han og mange personlighetstrekk var også like. Hva det betyr? Jeg vet ikke. jeg sitter ikke på alle svarene.

 

Dette tema kunne man skrive og prate i dagesvis om. Jeg kommer muligens tilbake til det.

Men nå må jeg gjøre meg klar til jobb og begynne en ny uke. Hui, det var heftige saker til morgenkaffeen. Håper jeg ikke skremmer livet av dere.

Egentlig er jo denne ideen veldig vakker. Og slik jeg forstår det kan vi mennesker velge om vi vil leve på nytt. Vi får velge livet, foreldrene og leksjonen vi ønsker å lære. Så det er ingenting å frykte.

Ha en vakker mandag, her regner det og alt peker mot høst og innekos.

Om du er interessert i temaet kan du google for eksempel `The boy who lived before`.

#reinkarnasjon #religion #tro #buddhisme #døden #himmel #gud

Freshsister

Her kan du regne med vegetar oppskrifter og du kan lese om min historie og hverdag som fransk/tysk alenemor. I tillegg har jeg en master i interiørarkitektur og ønsker å inspirere deg. Er dette noe for deg? Velkommen! Kontakt meg på freshsisternorway@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no