ER DET GREIT Å HJELPE ANDRE TIL Å BEGÅ SELVMORD?

  • 18.06.2017 kl. 08:16

-Du kan ikke tenke på det. Du må bare gjøre det. Du sa du skulle gjøre det. Jeg forstår ikke hvorfor du ikke gjør det, skrev hun dagen før selvmordet.
 

Denne nyhetssaken vil ikke helt ut av hodet mitt. Det er saken med Michelle Carter som hjalp kjæresten sin til å begå selvmord. Hun er blitt dømt for uaktsomt drap. Kjæresten hennes hadde vært deprimert lenge og orket ikke å leve lenger. Tekstmeldingene hennes ifølge har hun ikke bare latt være å be om hjelp, latt være å prøve å stoppe han men hun har faktisk pushet han til å gjennomføre det. Hun har hjulpet han å finne informasjon om hvordan han kan få gjennomført dette smertefritt. Hun har gitt han råd og støtte til å gjennomføre det. Hadde hun oppført seg som de fleste av oss og gjort alt for å prøve å stoppe han, så hadde han fremdeles vært i livet.

Er ikke dette en spesiell sak? Drap over sms?

Når det gjelder å hjelpe gamle og dødssyke mennesker til å ta sitt eget liv (aktiv dødshjelp) så må jeg si at jeg er for det. Hvem har lov å bestemme at noen skal måtte lide i mange mange år? Men hva er forskjellen her? Hva er forskjellen med å støtte en ung mann til å ta sitt liv når han er i psykisk smerte? Når han er så fortvilet? Jo, det er en forskjell. En stor forskjell. I hans meldinger virker det delvis sånn at han ikke egentlig vil dø men mer rope om hjelp. Men hva får hun ut av det? Er det ikke minst like sykt å oppmuntre han? Har ikke hun også store problemer når hun gjør en slik handling? Hun var 17 år gammel når hun sendte meldingene og han tok livet sitt. Det skjedde i 2014. Hun var altså tenåring og hjernen hennes ikke engang ferdig utviklet. I tillegg skal Michelle ha lidd av depresjoner og tatt medisiner som skal påvirke empati og beslutningstaking.

Jeg synes dette er en vanskelig sak. Sjokkerende på alle måter. Men hadde jeg hatt ansvar for å bestemme dommen hennes så hadde jeg nok ikke funnet henne skyldig. Jeg ville heller tenkt at hun er psykisk syk og trenger behandling. På den annen side så er det jo også viktig å sette et eksempel for at dette ikke er greit eller lov. I starten av deres forhold skal hun visst ha prøvd å stoppe han og bedt han å få seg hjelp. Dette virker jo som en naturlig og normal reaksjon. Men etter hvert har hun snudd. Jeg ville trodd at denne situasjonen var utrolig belastende for henne og de to hadde kommet i sin egen boble med vrangforestillinger. Jeg tror at hun var like fortvilet og alene som han. Men allikevel har jo alle et ansvar for sine egne handlinger.

Så nei, det er ikke greit å hjelpe andre å begå selvmord. I hvert fall ikke når det gjelder unge og friske mennesker. Men uaktsomt drap? 20 år i fengsel?

Hva tenker dere her?

#michellecarter #uaktsomtdrap #drapoversms #blogg

7 Kommentarer

Runar

18.06.2017 kl. 09:17
Uskyldig.

Gutten var 18 år, og klarer å ta egne beslutninger. Han får ta ansvar for egne handlinger. Man dømmer ikke mobbere (svørt sjeldent i hvertfall) dersom mobbeoffer tar selvmord, men hun skal altså bli dømt? Hva med Google? Han googlet sikkert metoder for selvmord. Burde man da dømme Google for å gi info om selvmord også? Hvor skal man stoppe?

Han var en voksen person og får selv velge om han vil leve eller ikke. Vi andre bør ikke prøve å ta fra ham ansvaret for egne handlinger

Freshsister

18.06.2017 kl. 09:45
Runar: Ganske enig med deg. Synes det er feil å dømme henne!

stavangerinmyheart

18.06.2017 kl. 10:53
Først må jeg vel si at jeg er glad jeg ikke sitter i jurien når slike vanskelige saker kommer opp. Her blir en hevet fra ja til nei. Men i grunnen som det er skrevet over så er det ikke greit å dømme henne. Da var det vel mange som skulle vært dømt når en tenker på grunnene til selvmord. Heller hjelpe henne vil jeg si. Tross om det ikke er greit det hun har gjort.

Freshsister

18.06.2017 kl. 11:35
stavangerinmyheart: Ja, tror vi er mange som er enige her. Gutten skal også ha hatt en voldelig far. Skal far da også i fengsel?!

Torunn

18.06.2017 kl. 12:14
"Hadde hun oppført seg som de fleste av oss og gjort alt for å prøve å stoppe han, så hadde han fremdeles vært i live", skriver du. Dèt er slett ikke sikkert... forutsatt at gutten ikke var 100% invalid, da...

Tøff sak. Vanskelig. Sammensatt. Følsomt.

Freshsister

18.06.2017 kl. 12:16
Torunn: Nei, du har rett. Det ER faktisk ikke sikkert. Triste og innviklete greier:(

vic2orias.blogg.no

18.06.2017 kl. 13:52
Jeg mener jenten på 17 år er mer en nok utviklet til å forstå det,men mulig lider av psykopatI. .null empati..Dette har tydeligvis foregått over tid,med andre ord her kunne jenta sagt i fra..Er vel sikkert mange flere slike tilfeller I det skjulte,som parforhold er jeg sikker på skjer langt mer en hva vi I samfunnet er klar over..

Freshsister

18.06.2017 kl. 14:40
vic2orias.blogg.no: Ja, det kan du dessverre ha rett i. Av ulike grunner. Jeg tror at noen kanskje er så lei av å høre mas og trusler om at noen skal ta sitt liv at de i sinne kan si "gjør det da!". Men helt trist og sykt alt sammen.

Skriv en ny kommentar

Freshsister

Her kan du regne med vegetar oppskrifter og du kan lese om min historie og hverdag som fransk/tysk alenemor. I tillegg har jeg en master i interiørarkitektur og ønsker å inspirere deg. Er dette noe for deg? Velkommen! Kontakt meg på freshsisternorway@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits